Familiebehandling og praktisk pædagogisk støtte

Barnets Lov § 32

Stk. 2 Praktisk, pædagogisk støtte eller anden støtte i hjemmet

Stk. 5 Familiebehandling eller behandling af barnets eller den unges problemer.

Menu

Familiebehandling og praktisk pædagogisk støtte

Team24syv yder støtte og behandling til sårbare familier med dysfunktionelle mønstre for at skabe mere sikre og stabile opvækstbetingelser for deres børn. Team24syv har fokus på at yde fleksible, hjemmebaserede behandlingsindsatser.

Disse indsatser kan være et supplement til kommunens interne indsatser eller stå alene. Indsatsen kan sammensættes fleksibelt og vægtes mellem en behandlingsmæssig indsats samt en praktisk og kompenserende støtte i forhold til den enkelte families behov. De hjemmebaserede indsatser kan i høj grad være alternativer til andre, mere indgribende indsatser, som f.eks. støtteophold eller anbringelse. Børnene kan dermed forblive i deres familie og nærmiljø, hvilket giver mulighed for at bygge på allerede eksisterende netværk.

Da indsatsen ofte vil være et alternativ til mere indgribende foranstaltninger som støtteophold eller anbringelse, vil der ofte være tale om sager med omfattende tyngde og kompleksitet i familieproblematikkerne og barnets/børnenes trivsel. Der vil derfor som oftest være sager, hvor der er udarbejdet en børnefaglig undersøgelse og barnets plan med en strategi for indsatsen. Det vil ofte være sager, hvor der arbejdes ud fra en sikkerhedsplan med afsæt i Signs of Safety. Team24syvs indsats har et behandlings- og udviklingsmæssigt sigte.

I takt med familiens udvikling vil indsatsen bevæge sig ned ad indsatstrappen og dermed blive gradvist mindre indgribende. Indsatsen kan tilrettelægges som et længerevarende forløb, hvor indsatsen er kompenserende i forhold til forældreevnen. Team24syv finder det vigtigt at inddrage familiens netværk, både det private og det professionelle, og dermed udnytte de ressourcer, der allerede findes i netværket. Dette har til formål at skabe vedvarende og stabile rammer for familiens og barnets trivsel.

Hvordan:

Team24syv arbejder tværfagligt og koordineret. Udgangspunktet for indsatsen er barnets plan. For at få igangsat udviklende processer i familien arbejdes der med udgangspunkt i NUZO.

Familien er aktiv i planlægningen af indsatsen, som har til formål, at forældrene bliver i stand til at varetage forældreopgaven.

Fokus i familiebehandlingen:

• At arbejde med forældrenes kompetencer som opdragere for at sikre barnets/familiens trivsel.

• At give konkret, handleanvisende vejledning til forældrene i forhold til deres rolle som opdragere.

• At undersøge og vurdere forældrenes muligheder for at varetage forældreopdragelses- og omsorgsrollen, således at perspektivet på barnets positive udvikling bliver det centrale.

• At medvirke til, i samarbejde med rådgiver, at koordinere og sikre en helhedsorienteret og tværfaglig indsats i familien.

• At give konkret, handleanvisende vejledning til forældrene i forhold til at skabe de nødvendige strukturer og rammer, som giver børnene og familien en genkendelig og forudsigelig hverdag.

• At yde kompenserende støtte og overtage forældrenes omsorgsopgaver i perioder, hvor forældrene ikke selv er i stand til det.

Dokumentation:

Der dokumenteres i internt journalsystem efter hvert besøg i familien. Der udarbejdes efter anmodning statusbeskrivelser samt ICS-bevarelse, understøttet af indplacering på børnelinialen.

Det pædagogiske personale og socialrådgivere fra Team24syv deltager i netværksmøder efter SOS-modellen, statusmøder, arbejdsmøder m.v. efter aftale, samt står til rådighed for sparring i sagerne.

Personale:

Personalet hos Team24syv består af pædagoger, familiebehandlere, pædagogisk konsulent, socialrådgivere samt administrativt personale.

Personalet holdes løbende opdateret på de faglige metoder, som kommunerne benytter i planlægningen og evalueringen af indsatserne. Eksempelvis SOS, sikkerhedsplaner, børnelinialen, ICS, handleplaner, BFU m.v. Team24syv har socialrådgivere ansat, som varetager samarbejdet og den koordinerende funktion med kommunerne.

Herudover bistår socialrådgiverne det pædagogiske personale i forhold til udarbejdelse og kvalitetssikring af den skriftlige dokumentation til kommunerne. Der benyttes psykolog som ekstern supervisor for de pædagogiske teams, til at yde supervision på indsatserne.

Personalet deltager i relevante kurser eller efteruddannelse. Team24syvs indsats er fleksibel, og der er et kort opsigelsesvarsel. Intensiteten i indsatsen kan hurtigt ændres, ligesom opgaven kan justeres, så den matcher det aktuelle behov.

Scroll to Top